Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

wijn bewaren - bewaarwijnen en consumptiewijnen

welke wijn te bewaren?

Welke wijn kunt of moet u zelfs bewaren en welke wijn is beter om gelijk te drinken?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. In het algemeen wordt de meerderheid van de wijn gemaakt om binnen één of twee jaar gedronken te worden. Dit zijn dus geen bewaarwijnen maar echte consumptie wijnen. De wijnen die voor dit doel geproduceerd worden worden ook niet beter bij verdere rijping op de fles. In tegendeel: de kwaliteit wordt slechter. Bij de productie wordt dus al onderscheid gemaakt tussen bewaarwijnen en consumptiewijnen.

Met uitzondering daargelaten zijn witte wijnen niet geschikt om te bewaren of langdurige opslag. Witte wijnen zijn in principe geen bewaarwijnen en gelijk goed om te drinken.

Wijnen bestemd voor directe consumptie kunnen natuurlijk wel even bewaard worden, één tot twee jaar, maar moeten hierna gedronken worden. Voor deze wijnen heeft het weinig zin een wijnkelder in te richten. Deze wijnen gaan in de kortetermijn opslag of voorraad. Hiervoor is een kast met klimaatregeling goed geschikt of een wijnserveerkast

Dan zijn er ook echte bewaarwijnen, zeker die van meer gerenommeerde wijnproducenten die hier zelfs speciale druivensoorten voor selecteren en de wijnbereiding ook richten op verdere flesrijping. Deze wijnen rijpen verder op de fles en het laatste rijpingsproces kan jaren in beslag nemen, zo 5 tot 10 jaar. Sommige wijnen kunnen wel meer dan 20 jaar rijpen om de perfecte wijn te worden. Bij het te vroeg openen van deze wijnen,  haalt u er nog niet de complexiteit uit, bij te laat openen is de wijn over zijn top en gaat deze achteruit. Om wijn lang te bewaren is een wijnkelder de beste optie. Natuurlijk kan dat ook in kasten met klimaatregeling, maar dat is niet al te goedkoop.

Het is zaak u goed te laten informeren als u wijn koopt. Het heeft ook minder zin om wijn te kopen die u deze maand nog wilt drinken, maar waarbij rijping op de fles nog noodzakelijk is, anderzijds heeft het ook geen zin consumptie wijn lang te bewaren. De betere wijnleverancier kan u goed adviseren in uw keus en heeft zicht op de bewaartermijn.

Een exact juiste bewaartermijn is in het algemeen al moeilijk aan te geven. Het blijkt pas achteraf en de ontwikkeling van de wijn is ook sterk afhankelijk van de specifieke bewaar-condities.

Wilt u wijn voor lange termijn bewaren dan is de wijnkelder bijna onontbeerlijk.