Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

De wijnkelder - wijn bewaren

De wijnkelder

 

Wijn kunt u het best bawaren in een wijnkelder. Niet elke kelder is geschikt voor het langdurig bewaren van wijn.
De goede wijnkelder voldoet aan de volgende eisen:

  • een zo constante temperatuur ('s zomers en 's winters) van zo'n 9 -14 graden celcius, temperatuur wisseling mag meegaan met de seizoenen, het gaat erom dat de wisseling geleidelijk gaat.
    (in de regel is een kelder diep gelegen onder een schaduwrijk gebied bovengronds)
  • een zo constante liever hoge luchtvochtigheid, minimaal 50%. Tussen de 60% en 70% is prima. Bij meer dan 90% zullen de wijnfles etiketten gaan schimmelen, voor de wijn kan het geen kwaad. (meer: wijnfles etiket beschermen)
  • Donker/Duisternis. Onder invloed van licht gaat de wijn chemische reacties aan (veroorzaakt door UV straling). Een fles wijn bewaart u het best in het donker.
  • de wijnkelder is trillingsvrij, dus niet in de buurt van bijvoorbeeld een spoorbaan. Wijnflessen mogen jarenlang stil blijven liggen.
  • een goede wijnkelder bevat niet te overheersende geuren. Langdurige blootstelling van uw wijnflessen aan bijvoorbeeld oliegeur of rottende lucht zal de smaak gaan beïnvloeden. Uiteindelijk is er wel wat uitwisseling door de kurk van lucht.
  • de wijn staat niet op de tocht, dus tochtvrij.
  • ventilatie van uw wijnkelder is ook belangrijk, dat is iets anders dan tocht

Hoe bewaart u het best de wijnflessen?

Wijnflessen bewaart u het best liggend (de kurk blijft vochtig), open in het rek of nis. Heeft u een heel hoge luchtvochtigheid (de wijn kan ertegen) dan is het wel beter de etiketten te beschermen en flessen te ontdoen van papieren zakjes of karton. Etiketten, papier en karton kan schimmelen en zo wordt het etiket onleesbaar (meer wijnfles etiket beschermen)

Is elke wijn geschikt om te bewaren?

Nee, niet alle wijnen kunnen jarenlange bewaart worden.  Er zijn bijna geen witte wijnen die lang bewaard kunnen worden.
Ook niet alle rode wijnen zijn geschikt om lang te bewaren. Veel rode wijn is lekker op jonge leeftijd en niet na enige jaren bewaren. Er zijn ook wijnen die pas later goed op dronk komen, na 5 of meer jaar bewaren. Laat u goed informeren door de wijnhandelaar wanneer de wijn het best op dronk is. Voor de verschillende wijnjaren kan dit ook nog verschillend zijn. Bij de samenstelling van uw wijn assortiment is het van belang dat u een evenwichtige opbouw heeft en dat niet alle wijnen zeg over 5 jaar gedronken moet worden (meer welke wijn te bewaren).

Geen kelder, dus geen wijnkelder?

Leuk zo'n wijnkelder, maar wat als u helemaal geen kelder heeft. Het alternatief is dan een wijnkast met klimaatbeheersing. Met de klimaatbeheersing zijn er verschillende temperaturen in de kast te bereiken en kan er dus wijn in voor de langere termijn opslag, maar ook op de beste temperatuur om direct te drinken, hoewel hier ook wijnserveerkasten voor zijn!

Gerelateerde topics:

» wijnklimaatkasten
» wijnserveerkasten
» vochtigheidsgraad - luchtvochtigheid