Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

vochtigheidsgraad wijnkelder

Met een hygrometer bepaalt u de luchtvochtigheid in een wijnkelder. Een digitale hygrometer heeft vaak een geheugenfunctie waarmee u de ontwikkeling van temperatuur en luchtvochtigheid over een periode kunt zien.
eenvoudige digitale hygrometer

De ideale wijnkelder heeft een vochtigheidsgraad van 60% tot 70% - 80%.

Bij een te lage vochtigheidsgraad in uw wijnkelder kunnen de kurken op de wijnflessen indrogen en minder elastisch worden. De kurk krimpt dan iets en zo kan er lucht in de wijnfles dringen. Het gevolg is dat de wijn zuur wordt.

Bij een te hoge vochtigheidsgraad van uw wijnkelder kunnen de etiketten van uw wijnflessen gaan schimmelen en snel achteruitgaan in leesbaarheid. Spoedig zullen de beschimmelde etiketten onleesbaar zijn. Voor de wijn maakt het niet zoveel uit, maar als u niet weet wat erin zit, dan wordt het lastig.

Hoe kunt u de vochtigheidsgraad meten?

Het vochtigheidsgraad in uw wijnkelder kunt u meten met een hygrometer. Hiervoor zijn mooie analoge meters verkrijgbaar maar ook relatief goedkope digitale thermo-hygrometers die ook gedurende de tijd een geheugenfunctie hebben. Het is een waardevolle aanschaf voor uw wijnkelder

Hoe kunt u de luchtvochtigheid in uw wijnkelder beïnvloeden?

Bij een te lage luchtvochtigheid (een percentage onder de 50%) kunt u deze verhogen door bijvoorbeeld regelmatig te vernevelen met een plantenspuit, de vloer te bevochtigen of door permanent een of meer bakken water in de wijnkelder te zetten. Met enige regelmaat verversen.

Bij een te hoge luchtvochtigheidsgraad (boven de 90% is echt niet wenselijk) is de oplossing lastiger. De oorzaak kan condensatie zijn, maar ook optrekkend vocht door de vloer of muren. Daar zijn behandelmethoden voor. Natuurlijk kunt u ook ontvochtigers gebruiken, of een electrische klimaat- en vochtregeling aanleggen, dat is niet heel goedkoop in gebruik..

gerelateerde topics

» wijnkelder