Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Wijnrekken

Wijnrek bestaande uit losse stenen poreuze elementen: voor een vochtregulerende en temperatuurregulerende werking op micro niveau rondom de wijnfles
Wijnrek bestaande uit losse stenen poreuze elementen.

Bij een wijnrek kunt u denkt u misschien aan een metalen wijnrek of rekje voor in de huiskamer of gang. Hier behandelen wij echter de wijnrekken voor in de wijnkelder. Hoewel u natuurlijk metalen rekken kunt plaatsen in de wijnkelder is dit toch minder aan te bevelen.

Voor de wijnkelder zijn er uitstekende (natuur)stenen wijnrekken en stapel-systemen (elementen) te verkrijgen, die beter voor uw wijnfles zorgen.

Hoewel deze rekken of beter systeemelementen verschillend van samenstelling zijn, hebben zij het gemeenschappelijke kenmerk dat deze wijnrek-elementen vocht kunnen opnemen en afstaan, naar gelang de luchtvochtigheid en temperatuur in de nabije omgeving. Hiermee regelen deze wijnrekken niet alleen (enigszins) de luchtvochtigheid, maar ook de omgevingstemperatuur. De stenen elementen zijn poreus en kunnen daardoor vocht opnemen en afstaan.

Er zijn stenen wijnrekken van lava en marmer, terracotta, maar ook van zeer poreuze baksteen-materiaal. Alle systemen claimen hun werking op vochtregulering en daarmee temperatuurregulering op micro niveau (nabij het wijnrek).

Element van een wijnrek uit terracotta: een micro-klimaat rond elke wijnfles
Element van een wijnrek uit terracotta: een micro-klimaat rond elke wijnfles

De wijnelementen zijn er vaak in verschillende vormen en een wijnrek kan uit deze wijnelementen opgebouwd worden tot een passend geheel en vorm die past bij de ruimte en nissen. Er zijn wijnrekken waarbij de wijnelementen een nis per fles hebben. De werking van een dergelijk wijnrek zou natuurlijk het best zijn, maar het kost wel meer ruimte en dat kan aantikken als u enige duizenden flessen in voorraad houdt.

Als de omgevingstemperatuur rond het wijnrek stijgt verdampt vocht uit de steen van het wijnrek en die ontrekt weer warmte uit de lucht en lokale omgeving van de fles. Daalt de omgevingstemperatuur dan neemt de steen van het wijnrek het vocht op en dat levert weer warmte aan de omgeving, de flessen wijn. Op deze wijze kan er lokaal rond de wijnflessen een stabieler klimaat gerealiseerd worden en vind er demping plaats in de schommelingen van temperatuur en luchtvochtigheid.

Systemen met wat ruimte rond de fles zijn beter als de wijnkelder aan de vochtige kant is. U beschermt zo het etiket tegen mogelijke schimmels.