Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Wijnclassificatie Frankrijk - kwaliteitseisen Franse wijn

Franse wijnen worden ingedeeld in een drietal wettelijke classificaties.

De hoogste wijnclassificatie zijn de wijnen met een appellation d'origine contrôlée of korter appellation contrôlée (de a.c. klasse). Voor deze wijnen gelden de strengste wettelijke normen, een indicatie voor de kwaliteit maar overigens geen garantie. Binnen de wettelijke normen zijn enorme kwaliteitsverschillen. De wettelijke normen spitsen zich toe op:

  • herkomst van wijn uit een aangewezen en afgebakend gebied (de omvang van het gebied kan nog wel eens variëren).
  • de gebruikte druivensoorten (ook hier veel variatie, van één variëteit tot een samenstel van verschillende druivensoorten).
  • het minimum en soms maximum percentage alcohol
  • een maximum voor de opbrengst per hectare
  • de druiventeelt (dichtheid druivenstokken per hectare, snoeiwijze etc)
  • het vinificatieproces
  • wijn moet gekeurd zijn (een kwaliteitscontrole).

Binnen de appellations contrôlées zijn ook klassificaties gecreëerd om de beste wijnen of wijngaarden te onderscheiden van de andere (Grand cru, Primier Cru, Cru classé, Deuxième cru etc). Het onderscheid is niet altijd actueel, de Fransen hechten echter waarde aan de traditie, zeker van oude wijnhuizen. De subclassificaties verschillen per streek of district en ook de volgorde. Dat is nogal verwarrend. In Saint-Emilion staat een grand cru onderaan, in de Bourgogne juist aan de top!

Net onder de appellation contrôlée vinden we de v.d.q.s. wijnen dat staat voor appellation d'origine vin délimité de qualité supérieure. Doordat vele wijnen zijn gepromoveerd tot de a.c. klasse, zijn er nu betrekkelijk weinig wijnen die tot deze klasse behoren.

De laagste wijnclassificatie is de vin de pays. Dit zijn streekwijnen waarvoor minder strenge normen gelden dan voor de ac of vdqs wijnen. In de regel worden voor vin de pays wijnen meer druivensoorten toegelaten en zijn de streken wat minder strict geformuleerd (van heel klein tot een groep departementen). Ook voor de vins de pays wijnen geldt een maximum opbrengst per hectare, is er een minimum alcoholpercentage en een keuring noodzakelijk. Het is dus zeker geen wijn die aan de aandacht ontsnapt. Bijna 75% van de vin de pays komt uit de Languedoc en Roussillon.
Er betaan drie soorten vins de pays: die met een regionale herkomst, een departementale herkomst of een zonale herkomst.

Tot slot hebben we de vin de table. Voor vin de table bestaat geen herkomstbeperking en ook geen kwaliteitsnormen. De kwaliteit van deze wijnen loopt extreem uiteen. Vin de table uit een duurdere streek zijn vaak erg prijzig voor de kwaliteit die geboden wordt.

Zoals altijd is het gevaarlijk een absoluut belang te hechten aan de classificaties.