Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Wijnstreek de Bordeaux & Bordeauxwijnen
Wijn uit de Bordeaux

Wijn uit de wijnstreek Bordeaux

De Bordeaux wijnstreek staat bekend om haar prachtige en goede wijnen. De bordeaux wordt beschouwd als een van de beste, zo niet beste wijnstreek ter wereld, waar meer dan 800 miljoen flessen wijn par jaar gemaakt worden van ruim 10.000 producenten. Naast enige parels wan wijnen, worden er ons inziens ook veel wijnen van mindere tot matige kwaliteit geproduceerd. Een Bordeaux wijn staat niet zomaar garant voor kwaliteit.

De druiven voor rode Bordeaux (en rosé) wijnen zijn voornamelijk cabernet-sauvignon en de merlot en de cabernet franc.

De rode wijnen zijn in het algemeen stevig met smaaktonen als zwarte bessen, kersen, chocolade en rijk aan taninne. Rode Bordeaux is een goede bewaarwijn.

Voor de witte Bordeaux wijnen zijn de meest gebruikte druiven de sauvignon blanc (zeer droog) en sémillon (uitstekend geschikt voor de edele rotting en essentieel voor de zoete Bordeauxwijnen) druiven.De zoete wijnen uit de Sauternes en Barsac zijn zeer beroemd als apperatief wijnen. De droge witte wijnen behoren niet gelijk tot de topwijnen, maar de kwaliteit is de laatste jaren aanmerkelijk verbeterd.

De belangrijkste wijnbouw gebieden zijn de Médoc, Graves, Blaye et Bourg, Libourne en Entre-Deux Mers. Hierin treft u vele wijndistricten met hele goede wijnen. De wijndistricten van de Bordeaux treft u rechts.

De beste en beroemdste wijnchateaux zijn:

  • Château Latour (grand cru classé wijn uit de Pauillac)
  • Château Margaux (grand cru classé wijn uit de Margaux)
  • Château d'Yquem
  • Château Cheval Blanc
  • Château Ausone
  • Château Pétrus

Het prijskaartje is er dan ook naar. Er zijn echter veel goede bordeaux wijnen te vinden met een wat gunstiger prijskaartje, en overigens: niet alle bordeaux wijnen zijn goed en ook de kwaliteit van de wijn verschilt met het jaar.

Over de classificaties van de Bordeaux wijnen gaan we het hier niet hebben. Dat is een boek of site op zich. Bij de verschillende wijndistricten van de Bordeaux treft u hier en daar meer informatie.

De wijngebieden in de Bordeaux:

Wijngebieden en de wjinen van de Bordeaux

Bordeaux wijnen

Wijngebieden bordeaux