Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Wijn uit Italië - Italiaanse wijn - Italiaanse wijnen

Wijn uit Italië

Wijn uit Italië, Italiaanse wijnen en wijnregio's Italië
Wijnregio's van Italië

 

Italië kent een rijke wijnhistorie en is een van de pioniers in de wijnproductie. Na Frankrijk is Italië de grootste wijnproducent ter wereld. Niet alleen in productie maar ook in de wijnconsumptie zijn de Italianen groots. In tegenstelling tot veel internationale druivenrassen vinden wij in wijnproductie van Italië heel veel inheemse druivensoorten. Dit is het resultaat van de lange wijnbouwgeschiedenis waar de druiven geschikt zijn gemaakt voor het lokale terroir.

De italiaanse wijnwetgeving kent vier classificaties, de hoogste classificatie is de DOCG. De classificatie zegt niet alles over de wijn, voor een deel is deze classificatie politiek bepaald en er hele goede wijnen worden gemaakt die niet in de classificatie passen.

In alle streken van Italië zijn wijngaarden te vinden. De grootste wijnregio's zijn te onderscheiden in:

  • Noordwest Italië
  • Noordoost Italië
  • Midden Italië
  • Zuid Italië en eilanden

Deze regio's vallen weer uiteen in een twintig kleinere gebieden, met elk hun eigen DOCG regels en wijnen.

Vooral in het midden en noorden van Italië worden uitstekende wijnen gemaakt, vooral het noordwesten heeft goed bijgedragen aan de Italiaanse wijnreputatie.

Italië is niet alleen een goede wijnproducent, Italië is ook een heel fijn vakantieland. Bent u er geweest dan zult u herkennen dat de streekwijnen als geen ander passen bij de lokale gerechten!

Italiaanse wijn
Wijn uit Italië
Italiaanse wijnen