etiket van Italiaanse wijnfles
Naast de classificatie (DOCG, DOC, IGT en Vino de tavola) treft u diverse andere aanduidingen op het etiket van een Italiaanse wijn.
Soms treft u smaakaanduidingen op het etiket van Italiaanse wijnen:
- abboccato: lichtzoet
- amabile: halfzoet
- amaro: bitter of droog
- dolce: zoet
Andere aanduidingen:
- amarone, DOC wijn gemaakt in Valpolicella van gedroogde passito druiven.
- azienda/tenuta: het wijngoed
- azienda agricola: wijngoed met wijn van zelfgeteelde druiven
- bianco: wit
- cascina: wijngoed
- cantina: wijnmakerij
- cantina sociale: wijncoöperatie
- chiaretto: rosé
- classico: oorspronkelijke productiezone van een DOC(G) gebied (doorgaans de beste wijngaarden)
- fattoria: wijngoed
- fermantazione naturale: mousserende wijn, koolzuur is gevormd door fermentatie in tank of fles
- frizzante: licht mouserende wijn
- imbottigliato all'origine: gebotteld op het wijngoed
- metodo classico: mouserende wijn gebaseerd op de techniek van champagne
- passito: sterke krachtige wijn van gedroogde druiven, zoet bekend ala reciatowijn of droog als amarone wijn
- produttore: producent
- reciato: rode of witte zoete wijn van gedroogde druiven (specialiteit uit Veneto)
- ripasso: wijn met tweede fermatatie, zwaarder en alcoholischer
- rosso: rood
- rosato: rosé
- secco: droog
- spumante: mousserend
- superiore: meestal DOC(G) wijn met een hoger alcoholgehalte
- vendemmia: oogstjaar
- vino: wijn
- vin Santo: witte desertwijn, Toscaanse specialiteit van gedroogde druiven die tenminste drie jaar rijpen in kleine vaten.
- vino novello: nieuwe wijn (vergelijk met Beaujolais Nouveau)
- vegneto/vigna: wijngaard