Veel gebruikte druiven in Noord Italië:
- Barbera druif (groeit het best in de streek: Piemonte): zacht fruitig en veel rode bes, kruidig en houtrook.
- Cortese druif (groeit het best in Noord Italië), voor frisse witte wijnen.
- Arneis, een van de beste witte druiven. Groeit met name in de Piemonte.
- Garganega, bekend zijn de Soave Classico DOC., smaken van amaldel, citroen en honing.
- Dolcetto, gemakkelijke wijnen met een dieprode kleur en levendige kersensmaak. Wordt veelal jong gedronken.
Veel gebruikte druiven in Midden Italie:
- Verdiccio, een karaktervolle witte druif voor een droge fris-zure wijn.
- Vernaccia (di San Gimignano, DOCG), voor een witte droge en fris-zure wijn met noten en specerijen smaak.
- Montepulciano, levert lichte, levendige wijnen vol kersen, bramen en peper
- Greco Bianco, voor een droge witte wijn met diepe kleur en smaken van perzik, peer en kruiden.
- Nebbiolo, gebruikt voor de befaamde Barolo en Barberesco wijnen, veel zuur, krachtige tannines en een geparfumeerde neus van rozen, viooltjes, teer en specerijen.
Veel gebruikte druiven in Zuid Italië:
- Agianico druif, veel tannineuze smaken met chocolade.
- Negroamaro druif, voor wijnen met geconcentreerde tannines met smaken van bittere kersen, zwarte bessen en drop.
Heel Italië:
- Sangiovese, een blauwe druif die goede wijnen levert, zachte tannines en gronderige smaken van kruiden, vanille en bittere kersen