Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Inheemse Italiaanse druivensoorten - Italiaanse Druiven - Wijndruiven Italië

Inheemse Italiaanse druivensoorten

Italiaanse druivensoorte
Italiaanse wijngaard

 

Veel gebruikte druiven in Noord Italië:

  • Barbera druif (groeit het best in de streek: Piemonte): zacht fruitig en veel rode bes, kruidig en houtrook.
  • Cortese druif (groeit het best in Noord Italië), voor frisse witte wijnen.
  • Arneis, een van de beste witte druiven. Groeit met name in de Piemonte.
  • Garganega, bekend zijn de Soave Classico DOC., smaken van amaldel, citroen en honing.
  • Dolcetto, gemakkelijke wijnen met een dieprode kleur en levendige kersensmaak. Wordt veelal jong gedronken.

Veel gebruikte druiven in Midden Italie:

  • Verdiccio, een karaktervolle witte druif voor een droge fris-zure wijn.
  • Vernaccia (di San Gimignano, DOCG), voor een witte droge en fris-zure wijn met noten en specerijen smaak.
  • Montepulciano,  levert lichte, levendige wijnen vol kersen, bramen en peper
  • Greco Bianco, voor een droge witte wijn met diepe kleur en smaken van perzik, peer en kruiden.
  • Nebbiolo, gebruikt voor de befaamde Barolo en Barberesco wijnen, veel zuur, krachtige tannines en een geparfumeerde neus van rozen, viooltjes, teer en specerijen.

Veel gebruikte druiven in Zuid Italië:

  • Agianico druif, veel tannineuze smaken met chocolade.
  • Negroamaro druif, voor wijnen met geconcentreerde tannines met smaken van bittere kersen, zwarte bessen en drop.

Heel Italië:

  • Sangiovese, een blauwe druif die goede wijnen levert, zachte tannines en gronderige smaken van kruiden, vanille en bittere kersen

Italiaanse druivensoorten
Italiaanse wijndruiven
Druiven Italië