Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Decanteren van wijn

Decanteren raakt uit de mode, je ziet het steed minder. het decanteren van wijn - het overgieten van wijn in een karaf - heeft tot doel:

  • het aanwezige depot te scheiden van de wijn; vaak noodzakelijk bij oudere wijnen waarbij vaak nog depot kan voorkomen.
  • decanteren om wijn te laten ademen

Bij decanteren wordt de wijn overgeschonken in een karaf. Als er depot aanwezig is in de fles is dit een precies werkje.

hoe te decanteren

Decanteren met het doel depot te scheiden, is een delicaat en precies werkje althans als u het goed wilt doen.

Het begint met de fles wijn in de juiste positie te leggen één tot twee dagen van te voren. Schuin naar boven. Het depot zakt dan naar de bodem (aan een zijde). Hiervoor zijn ook speciale flessenhouders (u kunt dan ook wijn rechtsteeks in het glas schenken zonder te decanteren).

Bij het ontkurken van de fles houdt u de fles in positie en draai de fles niet! De fes dient zo weinig mogelijk bewegen te worden.

Plaats de rand van de fles in de karaf, houdt de karaf eventueel schuin. Schenk de wijn voorzichtig over, draai de fles niet, schenk in één keer over of breng terug naar de flessenhouder; voorkom turbulentie in de wijn.
Met een lichtbron achter de hals kunt u goed zien wanneer het bezinksel komt en stop dan.

Vaak gebeurt het decanteren ook met een fles wijn die rechtop gestaan heeft. Dat kan, maar omdat de fles meer gekanteld moet worden, ontstaat er meer stroom in de wijn en zal de scheiding iets minder zijn.

Als er geen depot is en de wijn gedecanteerd wordt om de wijn even te laten ademen, hoeft u minder precies te zijn en kunt u makkelijk ook vanuit verticale of liggende positie decanteren. Niet alleen voor oude wijnen, maar ook voor  jonge rode wijnen heeft decanteren zin. Door even in contact te komen met zuurstof worden de jonge wijnen wat zachter. Voor oude wijnen komt het bouquet vrij. Kijk wel uit: Een oude rode wijn kan snel aangetast worden. Beperk het decanteren tot een uur of twee als u veilig wilt zitten.

Wijn in een karaf is beperkt houdbaar: gelijk opdrinken dus. Geniet van uw wijn!