wijn proeven en beschrijven in geur, kleur en smaak
notities maken van de wijn
Wijn karakteriseert zich aan kleur, geur en smaak. Bij het beschrijven van wijn kan natuurlijk een vrije terminologie gehanteerd worden, maar vaak is de vocabulaire wel enigszins vergelijkend. Een connaisseur ontwikkeld ook zo zijn/haar eigen termen.
De kleur van wijn en het uiterlijk
Vul een helder en kleurloos glas deels met de wijn en beoordeel eerst of de wijn helder is. Dit is een voorwaarde. Troebele wijn wijst meestal op een fout.
De kleur wordt beoordeeld op haar intensheid.
Witte wijnen kunnen lichtgeel of donkergeel zijn met nuances van goud of groen. De kleur van een witte wijn verdiept zich met de tijd.
Rode wijnen kunnen lichtrood of donkerrood zijn, met een heleboel nuances voor kleurbeschrijvingen: granaatrood of robijnrood etc. De kleur is niet overal hetzelfde. Jonge rode wijn of wijn gemaakt van druiven met een dikke schil hebben vaak een diepe kleur. De kleur van rode wijn verbleekt met het verstrijken van de tijd.
De geur van wijn, het bouquet van de wijn
Hij keurt het bouquet van de wijn, welke stevig, delicaat of fris kan zijn. Volle rijke wijnen zullen stevig van geur zijn. Soms zal de geur vruchten of bloemen voor de geest halen.
Om de geur beter tot uiting te laten komen, mag het glas slechts halfvol geschonken worden en laat men de wijn eerst langs de binnenwand van het glas draaien om het bouquet los te maken.
karakteromschrijvingen wijn en betekenis:
• aards, aardse wijn: paddestoelen, grond, bosgeur
• agressief, agressieve wijn: hard, zuur
• body: krachtig, veel alcohol
• complete wijn: veel smaak en aroma
• complexe wijn: veel geur en smaak
• droog: geen zoete wijn
• elegant: soepel
• finesse: fijn afgewerkte smaak
• fluwelig: rond en zacht
• groen: jong, onrijpe druiven
• hard: veel zuren
• knisperend: tintelend, fris
• kort: geen afdronk
• krachtig: wijn met body
• neutraal: korte afdronk
• rond: mooi geheel
• scherp: veel zuren
• sappig: zacht en fruitig
• soepel: weinig tannine en zuur
• stroef: veel tannine
• stug: te veel tannine
• vet: zwaar en veel alcohol
• vlak: weinig zuren
• vlezig: krachtig, weinig alcohol
• vol: rond, intense smaak
• wrang: veel tannine
• zwaar: veel alcohol en/of suiker