Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

De Wijnstok

De wijnstok
Wijnstok

Wijn wordt gemaakt van druiven. Druiven die gebruikt worden voor wijn groeien aan een wijnstok en niet zomaar aan een druivenplant.

Goede wijnstokken worden gestekt om goede eigenschappen en kwaliteit voort te zetten. Die stekken worden zelfstandig geplant of geënt op de onderstam van een ander ras dat speciaal voor de betreffende bodem is geselecteerd. Deze laatste methode laat sneller wisseling van de druivenras toe. De onderstam heeft zich inmiddels goed geworteld.

Voordat een wijnstok geschikte druiven afgeeft moet deze enige jaren groeien. Het gaat hier vooral om de wortels. Als je een wijnstok zijn gang laat gaan dan zouden er weinig druiven aankomen, en gaat de wijnstok woekeren en maakt veel nieuwe loten. Die loten maken dan nieuwe wortels. De opbrengst aan druiven is dan te beperkt. De remedie is snoeien.
Het snoeien gebeurt vooral in de winter, maar loopt het hele voorjaar en zomer door (verwijderen van overtollige ranken en bladeren) zodat de jonge scheuten maximaal profijt krijgen. De scheuten worden goed gericht zodat deze een optimale aan het zonlicht blootstaan.

Wijnstokken moeten dus regelmatig flink gesnoeid en goed bijgewerkt worden om voldoende druiven van goede kwaliteit te krijgen.

De ontwikkeling van de wijnstok door de seizoenen:

  1. in maart (zuidelijk halfrond: september) vindt knopvorming plaats
  2. knoppen groeien uit en de bladeren gaan zich scheiden
  3. bloei
  4. In juni onstaan kleine harde groene druifjes (zuidelijk halfrond: december), in augustus zwellen deze op en de kleur wijzigt.
  5. In augustus start het rijpingsproces (zuidelijk halfrond: februari) en de suikers worden gevormd.

Oudere wijnstokken leveren in  het algemeen meer subtiele wijn omdat het wortelstelsel dan betere opname van water en voedingstoffen bereikt. De wortels hebben ook de diepere bodem bereikt.

Na zo'n vijf jaar levert de wijnstok (in juiste omstandigheden) wijn met goede concentratie en subtiliteit. Na circa 25 jaar loopt de opbrengst terug.

De wijnstok: plagen en ziekten

De wijnstok heeft veel vijanden en is gevoelig voor plagen en ziekten. Bekend zijn schimmelziekten als meeldauw en rot. Er zijn alternatieve ingewikkelde behandelingen, daarom is spuiten is vaak nog nodig.

Ook kunt u vaak rozenstruiken aantreffen bij een wijngaard. Rozenstruiken pakken de schimmels en ziekten vaak als eerste op en zo kan de wijnboer gewaarschuwd worden dat er schimmels en ziekten zijn. Zo kan de wijnboer de wijnstokken behoeden voor dit onheil.

Druiven in verschillende rijpingsfasen
Druiven in verschillende rijpingsfasen

Bij volledige rijpheid zijn de druiven goed donker van kleur en min of meer hetzelfde. Op de foto hiernaast zijn de druiven van de wijnstok nog lang niet uigerijpt.