Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Terroir

Terroir

Het terroir is een typische wijn gerelateerde term, waar we ook geen ander goed woord voor hebben. Met terroir wordt bedoeld alles wat te maken heeft met de grond, ondergrond en leefmilieu van de wijnstok.

Het terroir wordt weer bepaald door factoren als geologie, bodemgesteldheid en klimaat-omgeving, maar ook de wijnstok zelf. Het betreft het totale groeimilieu.
Het terroir is dus niet alleen de bodem maar de gehele omgeving van de wijnstok, bovengronds en ondergronds.

Het terroir is belangrijk. De kwaliteit van de wijn is allereerst afhankelijk van de wijngaard en de kwaliteit van de druiven.

Belangrijke facetten van het terroir zijn de beschikbaarheid van water en voedingsstoffen (bodemsamenstelling), maar ook de positie t.o.v. de zon en de hoogte. Teveel water kan leiden tot grote druiven met veel blad ontwikkeling, te weinig water vaak tot scherpe onrijpe tannines en alcoholische wijn.

Het oogsttijdstip is zeer afhankelijk van het perceel in een terroir. Ook zal een goed terroir niet altijd voor alle druiven goed zijn. De ene druif groeit juist beter in bepaalde omstandigheden dan de andere.