Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Het wijnvat - wijnvaten

Wijnvaten, traditioneel van eikenhout
Wijnvaten, traditioneel van eikenhout

Al honderden jaren worden wijnvaten van eikenhout gemaakt om wijn op te slaan. Een wijnvat van eikenhout geeft een eigen karakter aan de wijn, het diept de kleur van rode wijn en verzacht de textuur van de wijn.
Toch moet het niet zo zijn dat de houtsmaak van het wijnvat overheerst. Oudere wijnvaten hebben minder eikensmaak en eikentannines.

Het maken van een wijnvat is nog steeds handwerk. Het schijnt dat de Galliërs de vorm van het wijnvat hebben bepaald. De houten plankjes met gebogen vorm heten de duigen. De duigen worden van binnenuit verwarmd en trekken zo krom, de metalen ringen houden de duigen goed op hun plaats. Zo goed dat het vat niet lekt.

Wijn in het vat

Wat in het vat zit verzuurt niet.

De behandeling van witte wijn in het vat is anders dan die van rode wijnen. Witte wijn moet niet te lang in het eikenhouten vat om de eiken smaak niet te laten overheersen. Gisting in het eikenhouten vat levert aan de witte wijn een veel zachtere textuur en diepere smaak dan in het stalen vat. Witte wijnen hoeven maar een paar maanden in het vat, de wat serieuze rode wijnen rijpen wel 18 maanden in eiken vaten.

Wijn blijft niet in één vat

Wijn blijft niet in hetzelfde vat, maar wordt diverse malen in een ander vat overgebracht. Dit is om de wijn te scheiden van grotere bezinkdeeltjes, maar ook om de wijn te laten ademen.

Een wijnvat wordt regelmatig aangevuld met nieuwe wijn als gevolg van verdamping. Ook nu kan de wijn even ademen en kan de wijnmaker bepalen wanneer de wijn weer overgestoken moet worden naar een nieuw vat of gereed is voor botteling.

Roestvrijstalen vaten en tanks

De eiken vaten zijn aan de prijs en men hanteert vooral in de nieuwe wereld steeds meer RVS vaten of tanks, waaraan vaak eiken snippers of duigen worden toegevoegd. Ook dit werkt, hoewel het sommigen tegen de borst stuit.