Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

wijnfles - vormen en kleuren van de wijnfles

De wijnfles

Wijnflessen in verschillende vormen, kleuren en inhoud
Wijnflessen in verschillende vormen, kleuren en inhoud

De meeste wijnflessen zijn van glas gemaakt. De glazen fles is uitermate geschikt voor het bergen van wijn. Glas is stevig en sluit luchtdicht af. Het nadeel is dat glas relatief zwaar is en niet niet de goedkoopste fles is in vergelijk met alternatieven. Door het gewicht zijn, zijn ook de transportkosten hoger. 

Wijnflessen zijn in vele vormen, maten en kleuren te verkrijgen. Niet alle vormen lenen zich om flessen te stapelen. De vorm staat soms model voor de herkomst of het soort wijn.

Verschillende vormen

 • de bordeauxfles, deze fles is hooggeschouderd en loopt verder recht af. De kleur is meestal donker (bruin, groen). Een prettige fles vast te houden en goed stapelbaar.
  (linker wijnfles op afbeelding)
 • de bourgognefles, met langzaam aflopende schouders, meestal groen (voor de rode wijn) of met een lichtgroene tint voor de witte wijn. Een vol aandoende fles die niet wel wat minder stapelbaar is. Glijdt snel.
  (de tweede fles van links)
 • de flûte d'Alsace, deze fles is rank en langer dan de andere flessen. Bijna altijd groen en prima om te stapelen.
  (middelste fles van links)
 • de champagnefles, een stevige fles met dikke glaswand. Goed uitstekende druppelvanger waar het muilkorfje voor de kurk goed omheen gemaakt kan worden. Voor champagne en mousserende wijnen. Donkergroen van kleur en net zoals de bourgogne fles kan deze fles gaan glijden
  (tweede van rechts)

Er zijn nog meer vormen, te denken aan de platte ovale vorm, de zogenaamde bocksbeutel (o.a. Portugal), de Amfor (delen van Italië en franse Savoiewijnen) en de Bouteille Provençale (wijn uit de Provence), beide enigszins golvend gemodelleerd en slecht stapelbaar.

Kleuren van flessen

De kleur van de wijnfles heeft een functie. Niet alleen was dat om meer identiteit aan de herkomst te geven (door te variëren in kleur), maar ook om de wijn beter te bechermen tegen licht, het heeft enige bescherming tegen de werking van UV licht.

Inhoud van de wijnfles

De standaard wijnfles heeft een inhoud van 75 cl. Hiervan zijn afgeleid andere flessenmaten.

flessenmaat

1/2 fles
1 fles
2 flessen
4 flessen
6 flessen
8 flessen

  genoemd

  demi
  standaard
  magnum
  double magnum
  Jéroboam
  Impériale

inhoud

37,5
75
150
300
450
600

(cl)


Voor Champagne zijn er nog meer maten, zo is er de piccolo van 1/4 fles (18,7 cl). De Magnum is het meest bekend van de grotere maten flessen wijn. Een dubbele fles.

Benaming voor 'onderdelen' van de wijnfles (van boven naar beneden):

 • De capsule: het beschermkapje over de top van de fles. Beschermt de kurk tegen viezigheid en schimmels. Tegenwoordig van aluminium of plastic.
 • De luchtruimte: een beperkte luchtruimte tussen de wijn en de kurk. Als deze te groot is kan oxidatie optreden
 • de hals (bovenstuk): om de fles te kunnen afsluiten met een kurk van beperkte omvang, de verdikking bij de hals dient als druppelvanger.
 • de schouder: het stuk van overgang naar het brede deel. Met name de schouder is vaak verschillend
 • de ziel: dit is de welving in de bodem (onderkant van de wijnfles). Zorgt voor stevigheid (champagneflessen hebben een grote ziel), maar ook om bezinksel op diepste punt van de fles te verzamelen.