Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

druivenoogst - oogst - druivenpluk

Oogst - druivenpluk

Oogst van druiven: handmatige pluk van druiven voor de wijnbereiding.
handmatige pluk van de druiven

Om wijn te maken zullen de druiven geoogst of geplukt moeten worden. Een belangrijke keuze voor de wijnboer is te bepalen wanneer de druiven geplukt  worden. Als basis voor de druivenpluk is belangrijk de zuurgraad, het suikergehalte en de algemene conditie van de druif.

Afhankelijk van de druivensoort en wijnsoort kunnen kwaliteitsverschillen kritisch zijn. In warme klimaten wordt vaak in de nacht of vroeg in de ochtend geoogst; de temperatuur is dan het laagst en worden de druiven gekoeld afgevoerd. Geplukte en beschadigde druiven in de zon oxideren al snel, waarbij de verfijnde fruitsmaak al snel verdwijnt.

Machinale oogst van druiven voor de productie van wijn.
Machinale pluk en oogst van druiven

Bij de duurdere en hoge kwaliteitswijnen vind de pluk met de hand plaats, waarbij de trossen zoveel mogelijk onbeschadigd afgevoerd worden. Dit is een kostbaar proces. Vaak worden druiven mechanisch geoogst, waarbij nogal wat druiven beschadigen. Bij mechanische druivenoogst is beschadiging niet te voorkomen.

 

 

Ter verbetering van de kwaliteit worden de druiven steeds vaker gekoeld afgevoerd naar de wijnkelder voor verdere bewerking.

» voorbereiding gisting