Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

vatrijping en bewaren - rijpen en bewaren van wijn in vaten - wijn maken

vatrijping en bewaren van wijn

Vatrijping van wijn
vatrijping wijn

Na gisting wordt wijn op het vat gerijpt. Dit zijn meestal eikenhouten vaten voor verkrijging van een bijzondere finesse en subtiele toets van eikenhout. Naast eikenhout worden ook kastanje houten vaten gebruikt. Door de poriën in het hout kan een kleine hoeveelheid zuurstof binnendringen waardoor secundaire aroma's toegevoegd worden aan de wijn.
Ook rijping op inox (RVS) vaten wordt steeds meer toegepast. De smaak wordt er minder door beïnvloed.

Witte wijnen hebben over het algemeen een korte rijpingstijd (enkele maanden tot één jaar). Witte wijnen zijn in de regel het best te drinken ca. 8 maanden na de oogst tot de volgende oogst.
Rode wijnen hebben een langere rijpingstijd (zes maanden tot drie jaar of zelfs langer). Maar ook sommige rode wijnen moeten jong gedronken worden.

Nadat de wijn gerijpt is, wordt zij gebottled of opgeslagen in RVS tanks.