Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

edele rotting van wijndruiven

edele rotting van druiven

Edele rotting van druiven, een schimmelziekte waarbij druiven sap verliezen. Het resterende sap bevat een hoog suikergehalte en geschikt om lekkere zoete wijnen van te maken.
Edele rotting

 

Edele rotting van druiven wordt veroorzaakt door schimmels (het is een ziekte), die goed gebruikt kan worden voor het maken van zoete wijnen. Bij edele rotting (die vooral kan toeslaan in het najaar) wordt de schil van de druif poreus. Hierdoor gaat vocht uit de druif verloren, waardoor het suikergehalte van het resterende druivensap toe. Deze ziekte kan positief gebruikt worden door de wijnmaker.

Druiven die onderhevig zijn aan edele rotting leveren bij het (voorzichtig) persen een stroperige en erg zoete sap voor de gisting. De gisting verloopt langzamer wegens het hoge suikergehalte, maar ook omdat de resterende schimmels (de uiteindelijk verdwijnen) het gistingsproces enigszins in de weg staan. Het resultaat levert echter wijn met een hoog alcohol % en hoge zoetheid.