Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

het wijnglas - een goed wijnglas - schoonmaken wijnglazen - opbergen wijnglazen

het wijnglas - een goed wijnglas

Wat is nu een goed wijnglas? Dat hangt natuurlijk af van het soort wijn dat u wilt dringen. In het algemeen gelden de volgende normen waaraan een goed wijnglas moet voldoen:

  • een wijnglas heeft een voet en een niet te dunnen of te zware steel;
  • een goed wijnglas is volkomen helder, zo kunt u de kleur goed beoordelen;
  • de kelk loopt boven enigszins taps toe: zoe voorkomt u dat het bouquet te snel vervliegd;
  • een kelk moet niet te klein en niet te groot zijn. Een kelk die voor 2/3 is volgeschonken moet vijf goede teugen wijn bevatten.
  • glaswand moet niet te broos zijn, maar zeker ook niet te dik;
  • een goed wijnglas ligt evenwichtig in de hand.

Er zijn wijnglazen die naar boven juist breed toelopen, dat is eigenlijk voor geen enkele wijn wenselijk.


afwassen van glazen:

Een wijnglas kan het best afgewassen worden in lauw water. Hierna even naspoelen met lauw water en gelijk afdrogen. Voor een glimmend glas kunt u het glas nog even oppoetsen met een speciale glazendoek.

Eventuele kalkresten die bij het gebruik van een vaatwasmachine kunnen ontstaan verwijdert u het best met een beetje verwarmde azijn (met een borsteltje).

wegzetten van wijnglazen:

Een wijnglas zet u niet omgekeerd weg. Dan komt er weliswaar geen stof in, maar de geur van de kast blijft hangen in de kelk. Omgekeerde glazen moeten dan meestal weer goed gewassen worden voor gebruik, terwijl normaal neergezette glazen meestal alleen afgestoft hoeven te worden.

extra glazen:

Wijnglazen zijn redelijk kwetsbaar. In de meeste huishoudens breekt met enige regelmaat een glas. Indien u een mooi wijnglas in de winkel heeft gevonden is het verstandig enige extra glazen als reserve te kopen. De collectie wil nogal eens wijzigen en het staat bij een diner beter als een tafel gedekt is met dezelfde wijnglazen.