Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

wijn en kurksmaak - wat is kurksmaak?

Kurksmaak

Een kurk is om de wijn af te sluiten van de buitenlucht, en de ouderwetse kurk is van natuurlijk materiaal.

Kurksmaak is levert een zeer muffe geur, en geeft een heel vieze en scherpe nasmaak. Kurksmaak is bijna altijd meteen aan de geur te herkennen. Kurksmaak maakt de wijn ondrinkbaar.

Kurksmaak is ontstaat door een chemische verbinding tussen schimmel die zich in de kurk kan bevinden en de wijn in de fles. Voor een kurksmaak hoeft de fles niet oud te zijn, de wijn kan snel reageren onder invloed van de schimmels. Ook is het niet zo dat kurksmaak alleen ontstaat door de kurk. Schimmels die in de fles zitten of op een andere manier in de wijn komen veroorzaken dezelfde kurksmaak. De schimmel kan zich ook in de wijnkelder bevinden, in de vaten. Het kan dus voorkomen dat wijn met een kunstof kurk of wijn met een schroefdraad dop naar kurk kan smaken.

Ongeveer 2 tot 3 procent van de flessen treft kurksmaak. Heeft u een fles met kurksmaak, dan kunt u deze in de regel terugbrengen, maar drink hem dan niet op, giet het glas terug en ga terug naar de winkel! In de regel krijgt u een nieuwe fles.

Mocht er een naar geurtje zijn, en twijfelt u of het kurksmaak is, dan kunt u de wijn ook eerst decanteren, eventuele geurtjes van de wijn verdwijnen dan, maar kurksmaak zeker niet. Dan weet u het zeker dat uw fles wijn kurksmaak heeft.