Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

tijd voor champagne: wanneer champagne schenken en soorten champagne

Tijd voor Champagne!

Wanneer Champagne schenken?

In Nederland zijn we nog een beetje ouderwets en schenken veel mensen alleen Champagne bij speciale gelegenheden als huwelijken, bijzondere feesten en oud & nieuw. Dat laatste is helemaal zonde want met een volle maag en vette oliebollen wil het niet echt meer vlotten met een lekkere Champagne.

Champagne is een heel fijne drank die eigenlijk op elk moment van de dag gedronken kan worden en juist als apperatief zeer geschikt is. Champagne drinkt u met vrienden als apperatief en als start van een gezellige en fijne middag of avond. Een echte Champagne is niet goedkoop en zorg dat u er een neemt van de betere en bekendere Champagnehuizen. Deze Champagnes hebben tenmiste een jaar of drie in de wijnkelders gelegen.

Soorten Champagne

Champagne soorten:

  • Champagne Brut: een droge Champagne, bevat minder dan 15 gram suiker per liter.
  • Chyampagne Brut de Brut, Zéro, Brut Sauvage: een zeer droge Champagne tot 6 gram suiker per liters. Is in de regel duurder omdat alleen rijpe Champagnes zich hiervoor lenen.
  • Champagne Demi-Sec: een halfdroge Champagne, in de praktijk zoet met 33 tot 50 gram suiker per liter.
  • Millésimé, Vintage: een Champagne afkomstig uit een enkel, per definitie goed oogstjaar.
  • Blanc de Blancs: Champagne van alleen witte Chardonnay druiven. Lichter dan de gewone Champagnes en in de regel ook wat duurder.
  • Champagne Rosé, een feestelijke Champagne met witte belletjes en een roze wijn. Champagne Rosé is altijd aan de prijs.
  • Champagne Cuvée de Prestige: De allerbeste Champagne van een huis, gebotteld op een speciale fles. Kostbaar!

Naast de echte champagne uit het Champagne gebied (ten zuiden van Reims), zijn er veel mousserende wijnen, vaak uitstekend voor minder geld. De meeste volgen de champagnemanier (tweede gisting op de fles) en die worden vaak voorzien met 'méthode traditionelle' of méthode classique' of vertalingen daarvan. Het gebruik van de term 'méthode champenoise' is inmiddels verboden, en vervangen door bovenvermelde termen. In Frankrijk wordt voor de alternatieve champagnes ook de term Crémants gebruikt. Dit zijn regionaal gebonden wijnen die gemaakt worden zoals een champagne.

Verder zijn er ook andere belletjeswijnen te krijgen met de term cuve close. Dit betekent dat de tweede gisting in een afgesloten tank heeft plaatsgevonden. De belletjes zijn vaak minder fijn, daarintegen zijn de flessen cuve close veel goedkoper.

Uit Duitsland komt de Sekt (andere druiven en tweede tankgisting). Deutscher Sekt is van betere kwaliteit dan de gewone Sekt.

Spanje is een belangrijk producent van mouserende wijnen en Italië kent veel Spumantes, waarvan veel goede onder de metodo classico's.