Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

wijn bij het eten - welke wijn schenkt u bij het eten?

Wijn bij het eten - eten & wijn

Welke wijn bij het eten? Monogamie en wijn zijn elkaars tegenpolen. Een wijn is dan ook moeilijk te koppelen aan een bepaald gerecht. Er zijn enkele vuistregels, gebaseerd op ervaring, maar andere verrassende combinaties zijn mogelijk. Wijn noch spijs mag overheersen, een juiste wijn is dan ook afgestemd op het karakter van het gerecht.

Een vuistregel is dan ook: een fijn gerecht vraagt om een fijne wijn een rijk en kruidig gerecht om een krachtige wijn. Harmonie is het woord.

Een ervaringsregel is dat streekgerechten bijna altijd uitstekend te combineren zijn met wijnen uit dezelfde streek. 's Lands wijn, 's lands eer.

Een ander aspect van harmonie is dat een kostelijk gerecht ook een kostelijke wijn waardig is.

Verder de volgende schenksuggesties:

  • zoals er voorgerechten zijn en hoofdgerechten, zijn er ook voorwijnen en hoofdwijnen. Een voorwijn is in de regel fris en vrij licht. Indien het voorgerecht roept om een rijke zoete wijn (bijvoorbeeld een ganzenleverpastij) dan is het verstandig een tussengerecht te serveren voor neutralisering van smaak.
  • Bij gebakken vis passen uitstekend frisse wijnen met een goed zuurgehalte, zoals een Chablis, Elzasser Riesling of een Bourgogne. Bij gepocheerde vis of weelderige vis past beter een zachtere witte wijn zoals een Mâcon Villages, wat lichtere Bourgognes of bijvoorbeeld en Pino Grigio uit Italië.
  • Een voorwijn hoeft niet altijd wit te zijn. Rode wijn kan ook, maar zorg dan wel dat deze fris en licht van aard met weinig tannines. Zo'n wijn kan dan ook bij de gebakken vis. Een lichte wijn is bijvoorbeeld een Beaujolais Primeur of een Vino Novello uit Italië. Ook een frise rosé kan een goede starter zijn.
  • Bij een hoofdgerecht van bakken vis, kip, kalkoen of wit vlees past het best een wat stevige witte wijn van hoger niveau. Een goede Bourgogne of een Pouilly-Fuissé of een Tokay Pinot Gris uit de Elzas doen het dan prima.
  • Bij rood vlees en wild past het best een rode wijn. Pikante of weelderige sauzen, smaakrijke stoofpotten en kruidige hoofdgerechten vragen om wijnen van vergelijkbaar niveau. Omdat er een groot aanbod van rode wijnen is, kan een goed advies van uw wijnleverancier helpen.

Bovengenoemde suggesties zijn geen wet! Het staat u vrij te experimenteren.

Lees hier meer over wijn bij het dessert:
wijn bij de kaas
wijn bij zoete desserts