Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

wijn bij de kaas: welke wijn drink je bij de kaas?

Wijn en kaas

Wijn en kaas zijn een uitstekende combinatie!
kaas en wijn

Zoals elders gezegd, is wijn en kaas een goede combinatie. Voor rode wijn geldt dat de tannines tot een extra smaaksensatie zorgen; de tannines reageren in de mond met de eiwitten in de kaas. Toch is het een misvatting dat alleen rode wijnen een goede combinatie vormen met kaas. Het tegendeel is vaak waar, vaak smaken witte wijnen beter bij kaas dan rode wijnen.

De meeste rode wijnen smaken wél heerlijk bij zachte, romige kazen of juist stevige kazen met een niet al te uitgesproken smaak, zoals onze eigen Hollandse kaas of de Engelse kazen. Bij juist meer uitgesproken kazen combineert een witte wijn vaak het best.

Vaak combineren kaas en wijn uit eenzelfde streek uitstekend. Zo komt bij een pittige Munsterkaas de kruidige Gewurztraminer goed tot zijn recht. In de Emilia-Romagna vormen de Parma-kaas en de licht mousserende rode Lambrusco een goed duo. Soms zijn contrasten niet te versmaden. Wat dacht u van de blauwgeaderde Engelse Stilton met een Vintage Port of een Roquefort met een stevige Sauternes.

Koop dus niet zomaar wat kazen, maar stel het karakter van de kazen af op de wijn die erbij wordt geschonken.

Lees hier meer over wijn en zoete desserts.