Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

wijnsteenkristallen - kristallen in de wijn?

wijnsteenkristallen en wijnsteen

Soms kunt u in uw fles wijn wijnsteenkristallen aantreffen, dit zijn (kleurloze ) glinsterende kristalletjes op de bodem van de fles of tegen de onderzijde van de kurk. Het wijnsteenkristal lijkt op onopgeloste suikerkorrels, maar hebben niets met suiker te maken.

Wijnsteenkristallen ontstaan door een reactie van wijnsteenzuur dat in de druif voorkomt en calcium uit de bodem. De kristallen ontstaan bij wisselling van temperatuur, het is een natuurlijk proces. Betere wijnen ontwikkelen zich langzamer en ook nog in de fles (rijpen). Hierbij kunnen dus wijnsteenkristallen ontstaan. Meestal wijst dat juist op een goede ontwikkeling.

zijn wijnsteenkristallen schadelijk?

Wijnsteenkristallen zijn onschadelijk en wijzen niet op een slechte kwaliteit of bedorven wijn. U kunt de wijn gewoon drinken, schenk de wijn voorzichtig in, zodat de kristallen in de fles achterblijven. Door de wijn een tijdje op heel lage temperatuur te bewaren, is wijnsteen te voorkomen.