Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Capsule snijder

capsule snijder wijnfles
Capsulesnijder

De capsulesnijder: de kurk van een wijnfles wordt beschermd door een capsule. De capsule beschermt de kurk tegen vuil en schimmel. Voor de meeste wijnen heeft de capsule haar beschermende functie verloren omdat steeds meer wijnen bedoeld zijn voor meer directe consumptie. Voor deze wijnen heeft de capsule voornamelijk nog een esthetisch doel.

Vroeger werd de capsule van lood gemaakt, maar dit werd 70-er jaren verboden omdat er bij het uitschenken lood in het glas terecht kan komen. Oude flessen zijn nog voorzien van lood,  let er bij deze flessen dus goed op dat u de capsule volledig verwijdert voor u gaat schenken.
Tegenwoordig worden verschillende soorten plastic of tinfolie gebruikt.

Met een scherp mesje kunt u de capsule rondom van de fles snijden. Het is verstandig dit net onder druppelrand van de fles te doen. Zo komt de wijn bij het schenken niet in contact met de capsule.

Een capsulesnijder maakt het leven wat gemakkelijker en voorkomt dat u uitschiet met een mes of ander voorwerp en u zich bezeerd.

Er zijn ook capsules van was. U kunt het beste  de kukentrekker door de was in de kurk draaien. De wijs scheurt bij het verwijderen van de kurk.