Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Wijnkaraffen

wijnkaraf van kristal in stijlvolle vorm
Wijnkaraf in stijlvolle vorm

Een wijnkaraf staat feestelijk en gezellig. Bovendien is het aantrekkelijke dat u met een karaf veel beter de kleur van de wijn kunt bewonderen.

Naast het mooie, heeft een karaf natuurlijk ook functie: Een karaf is noodzakelijk om wijn in te decanteren (om bezinksel te scheiden) of om de wijn  te laten ademen.

Jonge rode wijnen worden vaak iets zachter na een paar uur in een karaf en oude rijpe wijnen leveren meer bouquet. Let wel oude wijnen kunnen snel verzuren, al binnen enige uren. Veiligheidshalve drinkt u een oude wijn liever nadat deze een uur of twee in de karaf heeft gezeten.

Het is handig dat de hals van een karaf wat breder is. Zo kunt u de wijn gelijk overschenken. Bij het overschenken is het van belang de karaf iets schuin te houden zodat de wijn langs de binnenkant kan stromen in plaats van een stortbui. Sommige karaffen en hebben een gekromde hals, waardoor de wijn automatisch langs de binnenkant stroomt in plaats van valt.

Biedemeijer kristallen karaf
Biedemeijer kristallen karaf

Er zijn eigenlijk niet heel veel verdere eisen voor een karaf. Het is wel prettig dat de karaf kleurloos en helder is. Afhankelijk van de sfeer en de andere aankleding kan een karaf van gewoon glas zijn of van fijn geslepen kristal, eventueel antiek. Omdat vroeger het decanteren heel gebruikelijk was (de wijnmaker had minder filter technieken voorhanden) is er een groot aanbod van antieke karaffen.

Controleer voordat u de karaf gebruikt of deze niet muf is (als de stop er langdurig op heeft gezeten kan dat voorkomen) en of deze goed schoon is en geen zeep-resten of zeep geur heeft.

Tot slot: een karaf is niet geschikt om wijn in te bewaren. Een karaf schenkt u dezeflde dag/avond nog leeg.

Er kan aanslag in een karaf zijn. Lees hier over het schoonmaken karaf.

Twee identieke antieke kristallen karaffen
Twee identieke antieke kristallen karaffen
Karaf, wijnkaraf met brede voet
Karaf met brede voet