Wijnkaraf in stijlvolle vorm
Een wijnkaraf staat feestelijk en gezellig. Bovendien is het aantrekkelijke dat u met een karaf veel beter de kleur van de wijn kunt bewonderen.
Naast het mooie, heeft een karaf natuurlijk ook functie: Een karaf is noodzakelijk om wijn in te decanteren (om bezinksel te scheiden) of om de wijn te laten ademen.
Jonge rode wijnen worden vaak iets zachter na een paar uur in een karaf en oude rijpe wijnen leveren meer bouquet. Let wel oude wijnen kunnen snel verzuren, al binnen enige uren. Veiligheidshalve drinkt u een oude wijn liever nadat deze een uur of twee in de karaf heeft gezeten.
Het is handig dat de hals van een karaf wat breder is. Zo kunt u de wijn gelijk overschenken. Bij het overschenken is het van belang de karaf iets schuin te houden zodat de wijn langs de binnenkant kan stromen in plaats van een stortbui. Sommige karaffen en hebben een gekromde hals, waardoor de wijn automatisch langs de binnenkant stroomt in plaats van valt.