Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Kurkentrekkers

Een goede kurkentrekker is onontbeerlijk als u een regelmatig wijndrinker bent. Heeft u wel eens een verkeerde kurkentrekker gehad die kurken stuk trekt. Dan kent u de ergernissen. Kurkentrekkers zijn enigszins trendgevoelige attribute, waarin in de loop daar jaren verschillend principes zijn ontwikkeld. De basis is nog altijd simpel en dat is de simpele traditionele kurkentrekker.

 

Een moderne, maar traditonele kurkentrekker. Een open spiraal met aan handvat. Kracht noodzakelijk.
moderne traditionele kurkentrekker

traditionele kurkentrekker

Een spiraal met een handvat. Het spiraal draait u in de kurk en door aan het handvat te trekken trekt u, soms moet er enig geweld aan te pas komen,  de kurk eruit.

Wat is belangrijk voor een goed werkende kurkentrekker:

  1. dat het spiraal van de kurkentrekker hol is. Dus niet een spiraal rond een massieve kern maar echt een spiraal zonder massieve kern. De laatste trekt de kurk in het algemeen stuk.
  2. dat het spiraal voldoende lang is zodat die de gehele kurk kan pakken. het spriraalloze deel heeft geen grip.
  3. een goed stevig handvat

Belangrijk in het gebruik:

  1. het spiraal geheel in de kurk te draaien, zodat die maximale grip heeft. Erdoorheen is geen probleem, de kurk brokkelt in principe niet.
  2. recht trekken in het verlengde van de kurk. De fles houdt u in gestrekte arm omlaag.

De traditionele kurkentrekker is nog altijd een prima aanschaf en werkt altijd. Kost alleen een beetje kracht.

 

Het kelnersmes of sommeliersmes is de favoriet onder de kelners en obers. Gemakkelijk en elegante kurkentrekker.
het kelnersmes of sommeliersmes

het sommeliersmes of kelnersmes

het sommeliersmes (of kelnersmes) wordt veel in restaurants en horeaca gebruikt door de ober of kelner. het sommeliersmes bevat naast het spiraal, een hefboom die op de rand van de fles wordt geplaatst. Via de hefboom trekt u de kurk er makkelijker en eleganter uit dan door de traditionele kurkentrekker te gebruiken (waar de fles soms tussen de benen wordt geklemd). Het kelnersmes is steeds meer aan te treffen in huiselijke sfeer. Niet alle kelnersmessen werken even plezierig of zijn niet even stevig.

Minder ervaren gebruikers van het sommeliersmes trekken nog wel eens een halve kurk eruit. Het restant kan eruit gehaald worden door onder een schuine hoek het spiraal van het sommeliersmes in de resterende kurk te draaien.

Met een vleugelkurkentrekker opent u gemakkelijk een fles wijn. let op kwaliteitsverschillen en dat het spiraal open is.
Vleugel kurkentrekker open spiraal

hefboom of vleugel kurkentrekkers

De hefboomtrekker, beter vleugel kurkentrekker is een kurkentrekker met vleugels (de hefbomen). Ook een handige kurkentrekker. De vleugels bewegen omhoog bij het indraaien van het spiraal, door de vleugels omlaag te bewegen trekt u de kurk eruit. De vleugels fungeren als hefboom. De meeste vleugel kurkentrekkers hebben echter geen gesloten spiraal. Let erop dat u een vleugeltrekker met open spiraal koopt.

 

screwpull kurkentrekkers: de screwpull kurkentrekkers zijn een gemakkelijke hulp. Met een makkelijke beweging schroeft u het spiraal in de kurk en trekt u die eruit.
Screwpull kurkentrekker

Screwpulltrekker

De screwpulltrekker is de duurste trekker en levert het meest gemak. Met een screwpulltrekker drijft u met één beweging het spiraal in de kurk en trekt u die eruit. Er zijn inmiddels vele merken en niet-merken van screwpulletrekkers op de markt. Niet allemaal zijn ze evengoed, en soms zelfs de hefboom. Let erop dat u de spiralen los kunt krijgen en monteren, want ook bij de betere screwpulltrekkers kunnen ze breken.

Op hetzelfde principe zijn gebaseerd de kurkentrekkers die u wel in restaurants aantreft aan aan de bar gemonteerd zijn.


Gevorkte kurkentrekker: een kurkentrekker zonder spiraal
Gevorkte kurkentrekker

Gevorkte kurkentrekker

Een vreemde eend in de bijt. Deze kurkentrekker heeft geen spiraal, maar twee metalen strips, de ene wat langer dan de andere. Het is de bedoeling de strips tussen de kurk en de flessenhals te wringen (vergt enig beleid) en als het handvat op de kurk zit, kunt u met een draaiende beweging de kurk uit de fles halen. Werkt goed voor oudere wat kruimige kurken, waar de andere kurkentrekkers meestal geen grip hebben op de kurk en deze kapot trekken. Voor nieuwe kurken eigenlijk een onhandige kurkentrekker. Je ziet zo ook niet zoveel meer.