Wijn met Passie en Passie voor Wijn

 

Wijnkoelers

Wijnkoelers: verschillende omstandigheden, verschillende wijnkoelers. Wijnkoelers zijn verkrijgbaar in allerlei maten en soorten en materialen. In de loop der jaren zijn er heel veel soorten vacuüm-koelers verschenen. Er zijn grote kwaliteitsverschillen anderszins zegt te prijs vaak ook niets over de kwaliteit.

wijnkoelers: de ijsemmer is de meest gebruikte wijnkoeler.
traditionele ijsemmer als wijnkoeler

de ijsemmer

De meest gebruikelijke wijnkoeler is een ijsemmer met een snel koelend mengsel van water en ijsblokjes. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het koelend vermogen van een wijnkoeler geheel gevuld met ijsblokjes minder dan die van een ijsemmer gevuld is met koud water en ijsblokjes. Voor een ijsemmer is een ruime hoeveelheid ijs nodig en de ijsemmer heeft als nadeel dat het etiket los kan gaan zitten. IJsemmers zijn meestal van metaal, er zijn ook kunstof ijsemmers die als voordeel hebben dat het koude verlies naar buiten toe iets minder is en daardoor de wijn langer koelen.

Ook de kwaliteit van een rode wijn kan vooruit gaan door hem even te laten afkoelen. Het is niet de eerste keer dat rode wijn te warm wordt geserveerd.

De ijsemmer is een aktieve koeler.

 

Met een dubbelwandige vacuümkoeler blijft uw wijnfles op temperatuur. Zowel voor koude witte wijn als rode wijn geschikt.
De dubbelwandige vacuümkoeler RVS

vacuüm koelers

Het principe van de vacuüm koeler is handhaving van temperatuur. Een vacuüm koeler is dubbelwandig en door de dubbele wand ontstaat er een isolerende werking. De standaard vacuüm koeler is dus geen actieve koeler maar houdt de fles langer op temperatuur. Dit geldt zowel voor koudere witte wijn, maar ook voor rode wijn. De kamertemperatuur kan wel eens te hoog zijn en om de serveer temperatuur van de rode wijn zo lang mogelijk in stand te houden, kan ook rode wijn in een vacuüm koeler gedaan worden.

De standaard vacuüm koeler is passief. De wijn wordt niet aktief gekoeld maar meer op temperatuur gehouden. De ijsemmer wordt meestal voor champagne gebruikt, maar werkt voor wijn evenzogoed. Wel uitkijken dat de wijn niet te koud wordt.

 

Met een koelmanchet heeft u een compacte wijnkoeler bij de hand. Voor aan tafel of bij de picnick.
Manchetkoeler met druivenprint

manchetkoelers, koelmanchetten of flessenkoeler

Manchet koelers of koelmanchetten zijn compact en zijn vaak met speciale vries/koelvloeistof gevuld of met koelgel. De koelmanchet kunt u in de vriezer leggen en schuift u daarna over de fles. Een doeltreffende manier van koeling en de koelmanchet neemt weinig ruimte in. Kan zo mee op de picnick. Zo is de uitstraling ook, maar hij doet zijn werk. Alleen dus jammer van die prachtfles met dat prachtige etiket. In een restaurant zult u deze koelers niet aantreffen. De manchetkoeler is ook een actieve koeler.

electrische flesenkoelers

Er zijn ook electrische flessenkoelers, waar één of meer flessen precies op temperatuur gehouden kunnen worden. Effectief maar of u nu allemaal apparatuur rond de tafel wilt hebben is een tweede.

isolatieverpakkingen

Niet voor aan tafel, maar met name om op reis uw wijn op temperatuur te houden (kan aktief zijn of passief) zijn er speciale rugzakjes en tassen die een goede isolatielaag hebben en waar eventueel koel-elementen van de koelbox aan kunnen worden toegevoegd. Ook onderweg verdient u een wijn op de juiste temperatuur!

 

In de praktijk komt het erop neer dat u vaak meerdere typen wijnkoelers zult hebben. De actieve koelers om vooral witte wijn en champagne op koudere temperatuur te brengen en passieve vacuüm-koelers voor aan tafel. Natuurlijk is het zo dat met een groter gezelschap een fles wijn ook nooit lang op tafel zal staan.

Zit  u regelmatig met grotere gezelschappen aan tafel dan kan een ijsblokjes machine welkom zijn.